Inloggen

03 Dec Rijks ICT Noord Tech Meetup

Activiteitendata
-
Van der Valk hotel Groningen-Hoogkerk (Borchsingel 53, 9766 PP Eelderwolde)

Na twee succesvolle en volgeboekte edities in 2018 is de Rijks ICT Noord Tech Meetup dit jaar terug! Het Rijks ICT Gilde organiseert dit event samen met DUO, DICTU, RDW, ODC-Noord en het CJIB op 3 december van 16:30-21:00 in het Van der Valk hotel Groningen-Hoogkerk. Er zijn workshops op het gebied van Data, Cloud, Software Engineering en technologieën bij het Rijk (zie onderstaand!). Ontmoet vakgenoten en laat je inspireren door de laatste trends en ontwikkelingen door de bijzondere keynote spreker. Wij zorgen voor een heerlijk buffet en sluiten de dag af met een gezamenlijke borrel. Deelname aan het evenement is kosteloos. Vorig jaar liepen de inschrijvingen snel vol, dus zorg dat je alvast jouw plek vastlegt. Klik linksboven op deze pagina op 'Aanmelden' om bij het inschrijfformulier te komen.

 Programma 3 december

16u30: Inloop met stamppottenbuffet
17u00: Dagvoorzitter Fiona Atighi (Directeur ICT bij DUO) verzorgt de kick-off
17u15: Keynote-spreker van de meetup is biohacker en toekomstdenker Peter Joosten. Hij neemt ons mee in de de rol van de overheid rondom biotechnologie, biohacking en mensverbetering. Het belooft een prikkelend en inspirerend verhaal te worden!
18u00: Eerste ronde workshops (zie onderstaand schema)
18u45: Zaalwissel/korte pauze
19u00: Tweede ronde workshops (zie onderstaand schema)
19u45: Tijd voor de borrel! Om een uur of 21 sluiten we af.

Overzicht workshops

Workshop ronde 1 (18:00-18:45)

Workshop ronde 2 (19:00-19:45)

Pad

ODC-Noord

Titel: Connectiviteit binnen en tussen de Overheids datacenters

Workshopbeschrijving:

ODC-Noord heeft een aantal standaard oplossingen om omgevingen met elkaar te verbinden. Verbindingen tussen datacenters, cloud omgevingen, fysieke housing of externe netwerken komen aan bod.

 

DICTU

Titel: Platform ‘RijksZaak’

Workshopbeschrijving: Met de clouddienst RijksZaak van DICTU kunnen Rijksoverheidsorganisaties snel zaakgericht werken implementeren. RijksZaak kent een ‘loosely coupled’ architectuur en draait op een ‘low code’ PEGA platform. Rijkszaak bestaat uit 2 lagen; de basisdienst en het klant specifieke deel. De basisdienst is een generieke platform, bestaande uit een IAAS-laag en daar bovenop geïmplementeerd de basiscomponenten, Pega, Alfresco, Docgen, EnterpriseDB en een koppeling met TVS voor toegang-authenticatie. Tevens zit in RijksZaak een aantal generieke functionaliteiten in zoals toegangsverlening, zoeken en archiveren die elke (nieuwe) klant kan gebruiken uit een Cloud platform met daarin een aantal generieke functionaliteiten en koppelingen.

Cloud

RDW

Titel: “Wat ziet een zelfrijdende auto”

Workshopbeschrijving: “Moderne auto’s zijn rondrijdende datacentra, volgestopt met computers met toegepaste kunstmatige intelligentie. Tegelijkertijd is het nog steeds heel eenvoudig een Tesla te laten crashen op de autopilot. Wat ziet zo’n moderne auto en waarom kan een Tesla zichzelf in de meest simpele verkeerssituaties niet redden?”.

CJIB

Titel: Datakluis

Workshopbeschrijving: De omvang van de schuldenproblematiek in Nederland en de impact daarvan op mensen zijn groot. Daarom wil de Nederlandse regering mensen helpen schulden te voorkomen en op te lossen. Op basis van blockchain technologie ontwikkelde het CJIB vanuit haar eigen innovatielab samen met verschillende partners de Financiele Noodstop. Deze is avg-proof en maakt het mogelijk om op basis van zero knowlegde proof betalingsonmacht tijdig op te merken, terwijl de burger de regie houdt over zijn gegevens.

Wat zijn de aha-momenten, dilemma’s, drempels en successen van de Blockchain expeditie Financiele Noodstop.

 

Data

DUO & ODC-Noord

Titel: 100% up-time

Workshopbeschrijving: Ten tijde dat er steeds meer partijen landen op een cloud omgeving, wordt 24x7 beschikbaarheid een steeds belangrijker issue. Hoe zorg je er nu voor dat je ook daadwerkelijk 24x7 beschikbaar bent? Tijdens deze sessie laten we zien hoe we ervoor zorgen, dat een Java applicatie op een OpenShift omgeving 100 % beschikbaar blijft.

 

DICTU

Titel: Toegangsverleningservice

Workshopbeschrijving: De wet Digitale Overheid maakt het voor burgers en ondernemers mogelijk om hun zaken met de overheid digitaal af te kunnen handelen. De Toegansverleningservice (TVS) maakt het voor overheidsorganisaties eenvoudiger om via inlogmiddelen zoals eHerkenning, DigiD en het nieuwe eIDAS hun digitale dienstverlening te ontsluiten voor ondernemers en burgers. TVS loopt hier als overheidspartij voorop in Nederland en in Europa. De ambitie is om TVS grootschalig uit te rollen binnen de overheid. Dit betekent dat TVS nog betrouwbaarder, veiliger en schaalbaarder moet worden. Daarom blijven we TVS vernieuwen en willen steeds de laatste technieken op het gebied van software en infra toepassen. Deze workshop geeft een eerlijk beeld over o.a. authenticatie, DigiD, containers, Kubernetes, Docker, JAVA, schaalbaarheid en CI/CD.

Engineering

CJIB

Titel: Cloud Native Applicaties

Workshopbeschrijving: Hoe laat jij je applicatie landen in de cloud? Plaats je hem in een container en klaar? Of is je huidige applicatie nog niet cloud-ready? Bouw je hem om naar microservices? Of zijn er ook alternatieven? En hoe maak je dan optimaal gebruik van alle mogelijkheden die de cloud biedt? In deze sessie proberen we antwoord te geven op deze vragen en kijken we wat het betekend om cloud-native applicaties te ontwikkelen.

 

RIG

Titel: ICT in het Rijk van het Noorden

Workshopbeschrijving: Praten met ICT professionals van het in het noorden over hun werk binnen het rijk. Hoe is het nou om te werken voor de rijksoverheid. Welke vooroordelen zijn er en wat is hiervan waar? Zaken als diversiteit, technieken, werkwijze, ontwikkelmogelijkheden, mobiliteit komen oa aan bod.

Werken bij het Rijk/ Cloud